Varför behöver vi D-vitamin? En miljard människor världen över har brist på D-vitamin och de flesta av oss är inte ens medvetna om det. Vår livsstil, platsen där vi bor och till och med vår hudfärg spelar en stor roll för våra kroppars förmåga att producera och ta upp D-vitamin, och precis som med många andra aspekter av hälsa är det något väldigt personligt.
Men vad gör D-vitaminet som är så bra? Det har nämligen visat sig att vitaminet påverkar en mängd olika genuttryck och kan motverka inflammatoriska processer i kroppen.
– Runt ekvatorn, där det är mycket sol, har befolkningen mycket lägre frekvens av autoimmuna sjukdomar – alltså sjukdomar där immunförsvaret angriper sig själv som till exempel infektioner, benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar. Där har också mätningar visat att befolkningen har höga nivåer av D-vitamin lagrat i kroppen, vilket gör att man kan dra slutsatser kring vitaminets betydelse
Visste du att din kropp inte kan bilda D-vitamin alls på våra breddgrader under vinterhalvåret? Inte ens en solig dag. Och även under sommarhalvåret krävs det att vi exponerar oss för solen utan både kläder och solskyddsfaktor för att vi ska kunna bilda D-vitamin.
Ny forskning visar på att låga nivåer av D-vitamin påverkar kroppen vid till exempel en virusinfektion.
– Nu när vi står inför en höst och vinter när det går många virusinfektioner, som till exempelvis influensor, kan det vara bra att fokusera lite extra på D-vitamin då det har visat sig ha fantastiska egenskaper för såväl immunsystemet som det allmänna måendet under den mörkare perioden på året.
Äldre som ofta är i riskgrupp för benskörhet tillhör gruppen där D-vitaminbrist kan få stora konsekvenser. Inte minst då D-vitamin påverkar såväl skelett som musklerna och sämre muskelstyrka gör också att balansen blir sämre. Risken för allvarliga skador vid fall ökar alltså.
D-vitamin påverkar också förmågan att ta upp kalciumet i maten vi äter. Eftersom många äldre inte äter bra och inte heller kommer ut i starkt solljus särskilt ofta, är det en god idé att se till att äldre familjemedlemmar eller släktingar får regelbundet tillskott av D-vitamin
Våra behov varierar, och det är särskilt sant när det kommer till tillskott. Det finns dock ännu fler anledningar att vara noggrann och kräsen när det gäller D-vitamintillskott, särskilt om du föredrar veganska alternativ, eftersom många tillverkare använder kemiskt modifierade källor till vitamin D3. Det är anledningen till att de flesta tillskotten från växtbaserade D-vitamintillskott använder vitamin D2 trots att vitamin D3 tas upp bättre i kroppen.
Lavar är en helt naturlig form av vitamin D3, fri från toxiner och föroreningar. Det är också världens första källa till D-vitamin av det här näringsämnet som godkänts av Vegan and Vegetarian Society.
Lav, en alg omgiven av svampar, är den mest bioaktiva och hållbara källan till Vitamin D3 – samma som vår kropp producerar när den exponeras för solljus. Lavar finns på stenar, bergssidor och träd i Nordamerika, Asien och Skandinavien, där de badar i solljus och suger upp det som en svamp.
Våra kroppar är unika och vår hälsa är något väldigt personligt. Det stämmer i synnerhet när det gäller vårt behov av D-vitamin, eftersom det varierar helt beroende på vilka vi är och var och hur vi bor, eftersom dessa faktorer avgör hur våra kroppar svarar på solen.
Men det är lättare sagt än gjort att ha koll på kroppens status. Det finns verktyg som kan hjälpa oss att hålla koll på våra D-vitaminnivåer och se till att vi inte riskerar vår hälsa. På grund av den ökande D-vitaminbristen hos den globala populationen testar nu fler och fler läkare och vårdgivare sina patienter med jämna mellanrum.
Det finns också en mängd D-vitamintest på marknaden för de av oss som saknar tillgång till förebyggande hälsovård och som vill ha koll på – och styra över – vår egen hälsa.
Se till att du får din D-vitaminstatus från en pålitlig källa. Välj ett varumärke som analyserar ditt torrblodstest i en oberoende hanterad, konfidentiell, laboratoriemiljö. Se också till att du får hjälp att anpassa ditt intag med personliga rekommendationer baserat på dina behov.
Finns det ett hemma test ?
Javisst gör det det! Läs mera här :D-VITAMIN TEST
Läs gärna mera om detta i Läkartidningen