Att äta antiinflammatoriska livsmedel är ett sätt att motverka en del av kronisk inflammation som uppstår när man lever en mindre hälsosam livsstil.
Stress, för lite sömn, dålig kost och brist på fysisk aktivitet är alla faktorer som bidrar till obalans i kroppen.
Allt detta påverkar ditt välmående på många sätt, inklusive din energinivå. Om man lider av låg energi behöver man gå till botten med vad som orsakar obalansen och göra de förändringar som krävs för att återställa den.
Om vi är hungriga, uttorkade eller saknar sömn kan vår energinivå vara låg och vissa av oss kan känna sig trötta. Stress är också ett vanligt symtom på trötthet eftersom kroppen hanterar detta genom att använda sina energidepåer för att hantera stressen.
Om du känner dig trött finns det några vanliga orsaker till trötthet och du kan även få några tips på vilka näringsämnen som ökar din energi så att du kan njuta av livet igen!
Jag har så mycket att göra, jag är alltid stressad.
Det är lätt att ta åt sig för stora uppgifter. Det kan kännas överväldigande till alla kraven på jobbet och hemmet, men vi behöver också tid för kroppens återhämtningsperiod efter exponering för stressorer, kroppen behöver en paus från att producera stora mängder stresshormoner under perioder vi är stressade( våra binjurar går på högvarv vid stress och producerar kortisol) Vi behöver vila.
Näringstips:
Saffran/Affron eller Ashwagandha Har visat sig att minska upplevelsen av stress och höja humöret samt förbättra sömnen.
Jag känner mig tröttare än någonsin
Anledningen till att våra kroppar är mindre effektiva i energiproduktionen när vi blir äldre är att mitokondrierna inte producerar tillräckligt med de näringsämnen som den behöver för att skapa detta, det kan även vara så att vi saknar näringsämnen från vår kost.
Näringstips:
Q10 mitokondriernas beskyddare
Jag är inte så noga med vad jag äter när jag är stressad och får ofta magproblem
Näringen är avgörande för vår förmåga att hantera stress. En näringsriktig kost garanterar att vi har gott om de näringsämnen som behövs för att klara oss bra i alla situationer. "Du är inte vad du äter, utan snarare vad du tar upp",
Om du misstänker eller vet att din tarmhälsa inte är den bästa kan det vara bra att veta att detta minskar din förmåga att ta upp näringsämnen. Om du är vegan eller vegetarian gör detta det till en utmaning att få i sig näring eftersom grönsaker är rika på mineraler men deras näringsformer är inte alltid lättupptagliga.
Är vi stressad så producerar vi inte tillräckligt med magsyra, vi får svårt att smälta maten ( vem behöver smälta mat när man blir jagad av en tiger 😁)
Vi kanske glömmer att tugga när vi är stressad, och jag personligen brukar alltid bli sugen på mindre bra mat som pizza, hamburgare och annan snabbmat när jag har fullt upp att göra.
Visst låter detta som en given succé för god maghälsa? Nä verkligen inte!
Näringstips:
Prebiotika (fibrer som ger dina nyttiga magbakterier förutsättning att växa sig starkare och bildar smörsyra (Butyrate)
Solen är farlig och kan ge mig cancer
Solen är en näringskälla, och den kan producera D-vitamin som hjälper oss att hålla energin. Vi missar ofta möjligheten till sol och dess fördelar eftersom vi tillbringar mycket tid inomhus, även när det är sommar smörjer folk in sig med solkräm fulla med kemikalier som hindrar de viktiga solstrålarna. Produktionen av detta näringsämne sker endast under sommaren eftersom november solen inte förser våra kroppar med vad de behöver.
Vissa säger att vi kan få mera D-vitamin genom att ställa ut maten vi ska äta i solen en stund.
Kanske värt att testa?
Näringstips:
D-vitamin, bidrar till immunförsvarets normala funktion.
Om jag blir deprimerad på hösten då?
Vintern och hösten är svår för vissa människor eftersom den saknar solljus. Utan detta kan hjärnans kemikalier förändras och förändra även ditt humör. Om du märker dessa förändringar tidigt kan du göra något åt det, naturliga tillskott tex. kan vara värda att pröva.
Näringstips:
Omega-3 bidrar till normal funktion för hjärta, hjärna och immunförsvar
Affron® den nya generationens saffransextrakt förbättrar mental och psykologisk vakenhet.
Vad ska jag göra då ??
Se över din kost kanske ?
Maten vi äter ska ge oss energi så att vi orkar utföra alla aktiviteter och vardagssysslor. Kosten ska också förse oss med alla näringsämnen kroppen behöver. Slarvar man med maten kommer det påverka energinivån i allra högsta grad. Se även till att du äter en kost som håller ditt blodsocker stabilt.
Här kommer de viktiga fibrerna in som en hjälpande hand igen. Måltider med snabba kolhydrater får ditt blodsocker att skjuta i höjden, för att sedan dyka lika fort. Blodsocker svängningarna gör dig trött och orkeslös.
Justera dina måltider så de innehåller långsamma kolhydrater, protein, nyttiga fetter och rikligt med grönt. När det gäller näringsämnen så finns det några som man bör ha extra koll på om man lider av låg energi och orkeslöshet.
Ladda ner vårt häfte :11 näringsrika och läckra livsmedel och se mera om dessa näringsämnen på sista sidan i häftet.
Som du kanske förstått så finns det många kost- och livsstilsfaktorer som påverkar din energinivå. Förutom det som redan nämnts så kan även hormonbalans, allergier, brist på näring och kronisk inflammation ställa till det i kroppen. Om du känner att din energinivå inte är på topp så bör du gå igenom din kost, livsstil och kanske lägga till några näringsämnen och ta gärna in experthjälp. På så sätt kan du gå till botten med vad som orsakar din trötthet och ta åtgärder därefter.
Vill du veta mera om vilka livsmedel du kan äta som är antiinflammatoriska så ladda ner våra tips här:11 näringsrika och läckra livsmedel
//Ronnie